Sunday, October 3, 2010

Cucur Badak

Hari ini nak ajar macam mana cara nak buat cucur badak. Eceh macam pandai ja..! Saya belajar daripada sepupu sangat mudah dan sedap.

Bahan-bahannya:
1. Ubi keledek (bahan paling penting)
2. Tepung gandum
3. Cabai kering
4. Bawang
5. Serai
6. Jintan manis
7. Kelapa muda
8. Udang kecil

Cara membuatnya pula:
1. Rebus ubi keledek sehingga lembut/empuk
2. Bila dah sejuk sikit, lenyekkan ubi tersebut dan masukan sedikit tepung gandum (sikit saja okay jangan banyak nanti keras)
3. Kalau takut melekat, guna sedikit minyak letak kat tangan. 
Lepas buang kulit, potong ubi keledek ni kecik2 then rebus.
Air jangan banyak sangat okay!

Lenyekkan ubi yang telah direbus tersebut.
Masukkan tepung gandum

Inila rupa adunan yang telah diuli..


Cara nak membuat inti:

Blander cabai kering, serai,bawang besar dan jintan manis. Letakla garam dan gula secukup rasa. Make sure inti anda tu manis ye baru sedap! Then tumiskan ke dalam periuk bersama kelapa muda dan udang tersebut. JANGAN letak minyak okeh! Tumis sehingga kering then biarkan sejuk, letakkan ke dalam adunan tadi.
Bila dah siap uli, bolehla menggoreng. 
Uli bulat-bulat macam badak tu hehehe~

Hati-hati menggoreng jangan sampai hangus!

Cucur badak telah siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba!!

No comments: